Wat is een luis?
De luis is een insect dat zich voedt met menselijk bloed. Het is een bloedzuiger. De luis is 2 tot 4 millimeter groot en heeft zes poten met klemmen aan het uiteinde. Deze klemmen stellen de luizen in staat zich vast te grijpen aan haar, vacht en kledingstoffen.
Er zijn drie soorten luizen:
- Hoofdluizen, die zich snel verspreiden in gemeenschappen en zich voornamelijk vestigen in het haar van kinderen tussen de 3 en 10 jaar.
- Lichaamsluizen, die in vuile kleding leven. Ze komen minder vaak voor dan hoofdluis en worden voornamelijk aangetroffen bij daklozen.
- Schaamluis, ook wel 'morpion' genoemd, die via seksueel contact wordt overgedragen.
Wat is de levenscyclus van de hoofdluis?
Na bevruchting legt de vrouwelijke hoofdluis 5 tot 10 eieren per dag gedurende 20 tot 30 dagen. De eieren, die ook wel neten worden genoemd, blijven vastzitten aan de haaraanzet dicht bij de hoofdhuid. De neten komen binnen 7 tot 10 dagen uit en veranderen in nimfen die meerdere keren vervellen tijdens de 9 tot 15 dagen daarna. Na ongeveer 15 dagen worden de nimfen volwassen hoofdluis. Volwassen luizen kunnen 1 tot 2 maanden op het haar blijven. Hun levensduur is veel korter als ze buiten het haar zijn, aangezien ze niet langer dan 3 dagen overleven.
Na het uitkomen van de eieren kunnen de lege neten maandenlang in het haar blijven, maar ze zijn geen bron van herbesmetting.
Hoe voedt een luis zich?
Luizen overleven het best in warme, vochtige omgevingen. Daarom vestigen ze zich graag dicht bij de hoofdhuid. Om de 3 tot 6 uur voedt de luis zich door bloed te zuigen en tegelijkertijd speeksel in te voeren. Het zijn juist de antigene stoffen in het speeksel van de luis die jeuk veroorzaken bij hoofdluis.
Hoe krijg je luizen?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen luizen niet springen of vliegen! Je kunt ze krijgen door direct of indirect contact met een besmette persoon:
- Van haar tot haar;
- Via objecten die in contact zijn gekomen met de hoofdhuid (haarborstels, kammen, hoeden, sjaals, knuffels…).
Het besmettingsrisico blijft bestaan zolang de luizen in leven zijn, wat een periode van 1 tot 2 maanden kan duren.
Wat is de rol van dimeticon in de behandeling van hoofdluis?
Wat is dimeticon en hoe werkt het tegen luizen?
Dimeticon is een siliconenolie die luizen doodt door een mechanische, niet-chemische werking. Het is kleurloos en pijnloos en bedekt de luizen met een film die hen verstikt en hun ademhalings- en uitscheidingskanalen afsluit.
Dimeticon komt voor in verschillende anti-luizenproducten, zowel in flacon- als sprayvorm, en wordt op het haar aangebracht. Deze olie werkt op luizen, nimfen en neten.
Waarom is dimeticon de behandeling van eerste keuze tegen luizen?
Verschillende studies hebben de effectiviteit en veiligheid van dimeticon aangetoond (bijwerkingen zijn mild). Bovendien is de kans op resistentie tegen dimeticon klein, in tegenstelling tot de insecticiden die eerder in anti-luizenmiddelen werden gebruikt, zoals pyrethrinen of malathion.
Andere stoffen tegen luizen
Er zijn ook andere stoffen die gebruikt worden voor hun fysieke werking op luizen en neten: paraffineolie, jojobaolie, bijenwas, oxyphthirine, isopropylmyristaathoudende stoffen, enzovoort. Net als dimeticon doden deze stoffen luizen en neten door ze te bedekken of hun ademhalingsopeningen te blokkeren. Deze stoffen zijn echter minder effectief dan dimeticon en minder goed onderzocht.
Hoe breng je dimeticon aan om luizen te verwijderen?
Anti-luizenproducten op basis van dimeticon moeten op droog haar worden aangebracht. Laat het product enkele minuten inwerken (raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product). Breng het product aan vanaf de haaraanzet tot de puntjes en masseer het goed in de hoofdhuid voor een betere verdeling. Spoel het uit met water en was het haar eventueel met een milde shampoo. Volg altijd de instructies op de verpakking.
Na het wassen kun je het haar kammen met een luizenkam. Dit helpt om dode neten die nog goed aan het haar vastzitten te verwijderen.
Een tweede applicatie is soms nodig, 7 tot 10 dagen na de eerste, om luizen die uit neten zijn ontstaan en die de eerste behandeling hebben overleefd, te doden. Controleer het haar en de hoofdhuid twee dagen na de tweede toepassing om te zorgen dat er geen luizen of neten meer aanwezig zijn. Als er nog luizen zijn, herhaal dan de twee behandelingen.
Raadpleeg een arts als een anti-luizenbehandeling niet helpt om de hoofdluis te elimineren.
Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen bij het gebruik van dimeticon?
Lees voordat je een anti-luizenproduct koopt de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en volg strikt de contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, instructies voor gebruik en de aanbevolen duur van de toepassing.
Dimeticon is een zeer brandbare stof. Daarom moeten de haren tijdens de applicatie en tot het spoelen van het product uit de buurt van vlammen of intense warmte worden gehouden.
Bewaar anti-luizenproducten op een plek die buiten het bereik van kinderen is, vanwege het risico op inslikken en vergiftiging.
Hoe voorkom je een herbesmetting met luizen?
Je kunt het risico op een luizenbesmetting bij je kind beperken door hygiënemaatregelen te nemen:
- Onderzoek regelmatig zijn/haar haar om een eventuele besmetting vroegtijdig te ontdekken en snel een behandeling in te zetten.
- Borstel dagelijks het haar en maak het vast als het lang is.
- Zorg ervoor dat je kind geen haaraccessoires, sjaals, sjaals of hoeden met anderen deelt.
- Het gebruik van een beschermingsproduct kan ook helpen om een besmetting of herbesmetting te voorkomen.
- Vergeet niet het hoofdhuid van alle gezinsleden te controleren. Om alle luizen te elimineren en herbesmetting te voorkomen, moeten alle besmette gezinsleden tegelijkertijd behandeld worden. Als jij behandeld bent, maar een ander gezinslid is besmet, kun je opnieuw besmet raken.