Wat is een luis?
De luis is een insect dat zich voedt met menselijk bloed. Het wordt hematofage genoemd. Het is 2 tot 4 millimeter groot en heeft zes poten met klauwen aan de uiteinden. Deze klauwen stellen de luizen in staat zich aan haren, lichaamsbeharing en stoffen van kleding vast te houden.
Er zijn drie soorten luizen:
- Hoofdluizen, die zich snel verspreiden in gemeenschappen en vooral in het haar van kinderen tussen de 3 en 10 jaar zitten.
- Lichaamsluizen, die zich vooral in de beharing van de romp bevinden en in vuil wasgoed leven. Ze komen minder vaak voor dan hoofdluizen.
- Schaamluis, ook wel "morpions" genoemd, die zich via seksuele omgang verspreiden.
Wat is de levenscyclus van een luis?
Na de bevruchting legt de vrouwelijke hoofdluiz dagelijks 5 tot 10 eitjes (lentes) voor een periode van 20 tot 30 dagen. De eitjes blijven vastzitten aan de wortel van het haar, dicht bij de hoofdhuid. De lentes komen na 7 tot 10 dagen uit in nimfen, die meerdere keren vervellen in de 9 tot 15 dagen die daarop volgen. Na ongeveer 15 dagen worden de nimfen volwassen luizen. Volwassen luizen kunnen 1 tot 2 maanden op het haar blijven. Ze overleven slechts 1 of 2 dagen buiten het hoofd.
Na het uitkomen van de eitjes kunnen de lege lentes maandenlang in het haar blijven zitten, maar ze zijn geen bron van herinfectie.
Kunnen anti-luizenproducten luizen in één keer verwijderen?
Ja, het is mogelijk om luizen en lentes in één keer te verwijderen!
De verwijdering van hoofdluizen gebeurt door het aanbrengen van lokale producten op de hoofdhuid. Anti-luis producten, die bij de drogist, apotheek en supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn beschikbaar in de vorm van lotion, shampoo of spray. Ze kunnen een verstikkend middel bevatten, zoals dimeticon (siliconenolie), dat de luizen en neten verstikt. Het werkt door de ademhalingsopeningen van de luizen te blokkeren. Deze producten hebben het voordeel dat ze geen weerstand opbouwen en niet toxisch zijn, in tegenstelling tot insecticiden.
De producten moeten op droog haar worden aangebracht. Ze moeten enkele minuten inwerken (raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product). Breng het product aan van de wortels tot de punt van het haar en masseer de hoofdhuid goed om het product goed te verdelen. Spoel het uit met een milde shampoo en spoel het uit met water. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor het gebruik.
Na het wassen van het haar, kunt u het kammen met een luizenkam. De luizenkam helpt de dode lentes die nog goed aan het haar vastzitten te verwijderen.
Anti-luis producten kunnen luizen in slechts één toepassing van 10 minuten verwijderen. Sommige, zoals de Prioderm Anti-Luis Shampoo, vereisen slechts 5 minuten inwerktijd.
Waarom is het soms nodig om een tweede applicatie te doen?
Een tweede applicatie van de anti-luizenbehandeling is soms nodig 7 tot 10 dagen na de eerste applicatie. Dit zorgt ervoor dat de luizen die uit de lentes zijn gekomen en de eerste behandeling hebben overleefd, ook worden gedood. Het is essentieel om het haar en de hoofdhuid twee dagen na de eerste toepassing te controleren om er zeker van te zijn dat er geen levende luizen en lentes meer zijn.
Raadpleeg een arts als het gebruik van een anti-luizenproduct niet heeft geholpen om de hoofdluizen te verwijderen.
Waarom is het moeilijk om van luizen af te komen?
Luizen zijn taaie beestjes! De oorzaken van een mislukking van een anti-luizenbehandeling zijn divers:
- Onjuist gebruik van het product (niet de juiste inwerktijd, onjuist aangebracht, onvoldoende hoeveelheid product, geen herhaling van de behandeling...).
- Herbesmetting (door contact met een besmet persoon) heeft plaatsgevonden enkele dagen na de behandeling.
Hoe zich op natuurlijke wijze van luizen te ontdoen?
De luizenkam
Luizen kammen zijn dunne kammen met zeer dicht op elkaar staande tanden (minder dan 0,3 millimeter tussen de tanden) en zijn rigide. Ze zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek en kunnen van metaal of plastic zijn.
Na de anti-luizenbehandeling, verdeel je het haar in secties en kam zorgvuldig het haar dat nat en ontklit is. Herhaal de handeling drie keer per dag en daarna twee keer per dag, gedurende twee weken. Reinig de kam tussen elke handeling op een wegwerpbaar stukje papier.
Kan een besmetting met luizen worden voorkomen?
Je kunt het risico op een luizenbesmetting bij je kind beperken door hygiënemaatregelen te nemen:
- Controleer regelmatig het haar om een mogelijke besmetting vroegtijdig te ontdekken en snel een behandeling in te stellen.
- Borstel het haar elke dag en maak het haar vast als het lang is.
- Zorg ervoor dat je kind geen haaraccessoires, sjaals, hoofddoeken of mutsen deelt met andere kinderen.
- Het gebruik van een beschermingsproduct is ook een manier om je kind te beschermen tegen besmetting of herbesmetting met luizen.
Wat betreft anti-luizenbehandelingen, deze mogen alleen worden gebruikt bij daadwerkelijk besmette personen. Ze kunnen geen besmetting voorkomen. Dit geldt niet voor de Prioderm Anti-Luis Shampoo. Deze 2-in-1 shampoo van Prioderm beschermt tot 3 dagen tegen nieuwe luizen.