Kan een baby luizen krijgen?

Luizen kunnen zowel bij volwassenen als kinderen voorkomen, inclusief bij baby’s. Hoe krijgen baby’s luizen? Hoe raak je luizen bij een baby kwijt? Hier is alles wat je moet weten over luizen bij baby’s.

Kan een baby luizen krijgen?

Wat is een hoofdluis?

De hoofdluis is een insect dat zich voedt met menselijk bloed. Dit maakt het een hematofage. Het is 2 tot 4 millimeter groot en heeft zes poten met haken aan het uiteinde. Deze haken helpen de luizen zich aan het haar vast te houden.

Hoe zien hoofdluis eruit?

De kleur van hoofdluis varieert afhankelijk van hun levensfase en leeftijd.

De neten, de eitjes van de luis die een levend embryo bevatten, zijn glanzend en geelachtig tot grijsachtig van kleur. Ze bevinden zich heel dicht bij de haarwortels.

Lege neten (na het uitkomen van de eitjes) zijn witachtig, zoals roos. Maar in tegenstelling tot roos, blijven ze goed vastzitten aan het haar door een soort lijm (cement) die door de vrouwelijke luis wordt geproduceerd.

Volwassen luizen zijn grijs van kleur, een tint die intenser wordt wanneer ze vol bloed zitten.

Kan mijn baby luizen hebben?

Hoofdluis is een veelvoorkomende en goedaardige aandoening, vooral bij kinderen die in groepsomgevingen zijn (kinderopvang, crèche, etc.) of op de leeftijd zijn om naar school te gaan. Kinderen die het vaakst getroffen worden, zijn meestal tussen de 3 en 10 jaar oud, en meisjes, die vaak langer haar hebben, worden vaker getroffen. Baby’s kunnen echter ook luizen krijgen, vooral als ze een crèche bezoeken.

Hoofdluis heeft niets te maken met slechte hygiëne. Deze kleine parasitaire insecten komen voor in alle omgevingen en sociale groepen.

Hoe worden luizen overgedragen? Hoe komt de eerste luis?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, springen luizen niet en kunnen ze niet vliegen! Je baby kan luizen krijgen door direct of indirect contact met een besmette persoon:

  • Van hoofd naar hoofd;
  • Via voorwerpen die in contact zijn geweest met de hoofdhuid (haarborstels, kammen, hoeden, sjaals, knuffels, enz.).

Het besmettingsrisico blijft zolang de luizen leven, wat kan duren van één tot twee maanden.

Hoe weet ik of mijn baby luizen heeft?

Onderzoek de hoofdhuid

Om te weten of je baby luizen heeft, kijk je goed naar de hoofdhuid onder fel licht. Luizen houden niet van licht, dus je zult ze beter zien bewegen als je het haar goed verlicht. Kijk achter de oren, boven op het hoofd en in de nek. Dit zijn vaak de plekken waar de besmetting begint. Als je kleine bruine, langwerpige parasieten ziet die snel bewegen, betekent dit dat je baby luizen heeft.

Bij jonge kinderen kunnen de luizen zich ook in de wenkbrauwen en wimpers nestelen.

Je kunt ook neten zien. Ze zijn wit, ongeveer een millimeter lang en zitten vast aan het haar dicht bij de wortels. Neten hebben de eigenschap goed aan het haar vast te blijven zitten. Om ze te verwijderen, moet je ze tussen je nagels knijpen.

Let op: de aanwezigheid van neten betekent niet noodzakelijk dat er een actieve besmetting is. Neten kunnen ook een teken zijn van een eerdere besmetting die misschien niet meer actief is.

Gebruik een luizenkam

Een andere manier om een besmetting met luizen te bevestigen is door een luizenkam te gebruiken. Maak het haar van je kind nat en breng een ontklitterende conditioner aan. Kam het haar met de luizenkam van de wortels naar de punten. Veeg de kam na elke doorgang af op een wit papieren doekje en kijk of er luizen (bruine sporen) op zitten.

Hoe krijg je luizen bij een baby weg?

Om luizen te verwijderen, is het noodzakelijk een lokale behandeling te volgen.

Antiluizenproducten voor baby’s van 6 maanden of ouder

De eliminatie van hoofdluis gebeurt bij voorkeur door het aanbrengen van lokale producten op de hoofdhuid. Deze antiluizenproducten zijn echter alleen geschikt voor baby’s vanaf een bepaalde leeftijd (raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant). De producten zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en supermarkt en bevatten vaak dimeticon (siliconenolie), een verstikkende stof die de luizen en neten verstikt. De Prioderm Anti-Luis Shampoo en Anti-Luis Lotion zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Hoe gebruik je ze?

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je een antiluizenproduct gebruikt om ervoor te zorgen dat je de contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, gebruiksinstructies en duur van de behandeling correct volgt. De producten worden aangebracht op droog haar en moeten een paar minuten blijven zitten (zie de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing). Masseer de hoofdhuid goed in om het product gelijkmatig aan te brengen. Spoel het uit met water en was het haar indien nodig met een milde shampoo.

Na het wassen kun je het haar kammen met een luizenkam om dode neten die nog goed vastzitten aan het haar te verwijderen.

Een tweede toepassing kan nodig zijn 7 tot 10 dagen na de eerste behandeling om luizen te doden die zijn geboren uit neten die de eerste behandeling hebben overleefd. Het is essentieel om twee dagen na de tweede behandeling de hoofdhuid en het haar te controleren om te zien of er nog luizen of neten aanwezig zijn. Als er nog luizen zijn, herhaal dan de behandelingen.

Als je baby jonger is dan 6 maanden

Als er geen geschikt lokaal behandelingsproduct is voor baby’s jonger dan 6 maanden, kun je het beste chemische methoden vermijden. Deze kunnen schadelijk zijn voor jonge baby’s. Gebruik in plaats daarvan een luizenkam om de hoofdluizen en neten uit te kammen. Doe dit dagelijks gedurende twee weken.

Behandel andere besmette gezinsleden

Controleer ook of andere gezinsleden luizen hebben. Behandel alleen degenen die luizen hebben om verdere verspreiding te stoppen. Het is niet nodig om mensen die geen luizen hebben te behandelen, aangezien antiluizenbehandelingen nooit preventief zijn.

Vergeet niet om de opvang (of de oppas) te informeren dat je kind luizen heeft, zodat de leiding kan waarschuwen voor andere gezinnen. Je kind kan doorgaan naar de opvang of oppas, zolang het snel behandeld is om verdere besmetting te voorkomen. Hoofdluis is geen ziekte die verplicht is om een kind van de opvang te halen.

Hoe kan je luizen bij je baby voorkomen?

Je kunt het risico op een besmetting met luizen beperken door regelmatig de haren van je baby te inspecteren en snel een behandeling in te stellen als er een besmetting wordt opgemerkt.

Borstel de haren van je kind elke dag en bind ze in een staart of knot als ze lang zijn.

Zorg ervoor dat je baby zijn of haar haaraccessoires, sjaal of hoed niet deelt met anderen op de opvang.

Gerelateerde artikelen