Hoe weet je of je luizen hebt?

Een luizenbesmetting is gemakkelijk te detecteren, mits je weet hoe de luizen eruitzien en wat de kenmerkende symptomen zijn. Hier leggen we het uit.

Hoe weet je of je luizen hebt?

Hoe zien luizen eruit?

Drie soorten luizen

Luizen zijn parasitaire insecten die zich voeden met bloed, wat betekent dat ze hematofagen zijn. Er zijn drie soorten luizen:

  • Hoofdluizen, die zich snel verspreiden in gemeenschappen en voornamelijk in het haar van kinderen tussen de 3 en 10 jaar leven.
  • Lichaamsluizen, die in vieze kleding leven. Ze komen minder vaak voor dan hoofdluizen.
  • Schaamluizen, ook wel morpions genoemd, die via seksueel contact worden overgedragen.

Kleur die varieert afhankelijk van de leeftijd van de luis

Luizen bestaan uit een kop en een lichaam met drie paar poten. Elk paar poten heeft aan het uiteinde een pincet waarmee de luizen zich aan het haar, de haren en de kleding kunnen vastgrijpen.

Hoofdluizen meten tussen de 2 en 4 millimeter. Hun kleur varieert afhankelijk van hun levensfase en leeftijd.

De neten, de eieren van de luizen die een levend embryo bevatten, zijn glanzend en geelachtig tot grijzig van kleur. Ze bevinden zich dicht bij de haaraanzet.

Lege neten (na het uitkomen van de eieren) zijn witachtig, zoals roos. Maar in tegenstelling tot roos, blijven ze goed vastzitten aan het haar door een soort lijm (cement), geproduceerd door het vrouwtje. Volwassen luizen zijn grijs van kleur, een tint die intenser wordt wanneer ze vol bloed zitten.

Hoe krijg je luizen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, springen hoofdluizen niet! Ze worden overgedragen door direct contact, dat wil zeggen haar-op-haar.

Ze kunnen ook indirect worden overgedragen, bijvoorbeeld via objecten die in contact zijn gekomen met de hoofdhuid: haarborstels, kammen, hoeden, sjaals, knuffels...

Luizen in het haar: wat zijn de symptomen?

Jeuk van de hoofdhuid

Jeuk (pruritus) op de hoofdhuid is het meest voorkomende symptoom van een luizenbesmetting. Maar het is belangrijk te weten dat in 40% van de gevallen pediculose asymptomatisch is.

Wanneer de jeuk optreedt, is deze intens, vooral bij de eerste besmetting met luizen. Het onweerstaanbare verlangen om je hoofd te krabben, verschijnt meestal 2 tot 6 weken na de besmetting. De jeuk is zowel overdag als 's nachts aanwezig en wordt gevoeld op de hoofdhuid, in de nek en bij de slapen.

Zichtbare beten

Naast de jeuk kan pediculose zich uiten in kleine rode, zelfs blauwachtige stipjes op de hoofdhuid. Dit zijn de sporen van de beten van de luizen.

De neten en de luizen zelf zijn ook zichtbaar met het blote oog. De neten, die ovaal van vorm zijn en witachtig van kleur, meten ongeveer een millimeter lang en plakken vast aan het haar dicht bij de wortels. De luizen zijn moeilijker te zien, vooral bij bruin haar, omdat ze grijs van kleur zijn.

Bij jonge kinderen kunnen de luizen zich ook in de wenkbrauwen en wimpers nestelen.

Het verschijnen van gezwollen klieren

Er kunnen gezwollen klieren in de nek verschijnen, maar dit symptoom is zeldzamer. Het komt voor bij een ernstige besmetting (veel luizen) en bij krabwonden.

Wat zijn de mogelijke complicaties van een luizenbesmetting?

Er kunnen complicaties optreden als je veel krabt. Intens krabben bevordert het ontstaan van huidwonden die geïnfecteerd kunnen raken en korstjes kunnen vormen (impetigo van de hoofdhuid).

De huidwonden door het krabben zijn rood en vochtig. Ze verschijnen meestal achter de oren, op de nek en in de nek.

Hoe weet je of je luizen hebt als je alleen bent?

Als je vermoedt dat je luizen hebt, is het het beste om iemand anders te vragen je hoofdhuid en haar zorgvuldig te inspecteren, streng voor streng, onder goed licht (de luizen vluchten voor licht, je zult ze zien bewegen). Begin met het observeren van de achterkant van de oren en de hoofdhuid in de nek, de gebieden waar de besmetting meestal begint. Als je kleine bruine parasieten ziet, van langwerpige vorm en beweeglijk, zijn dit luizen. Als je minuscule eieren van witachtige kleur ziet, vastgekleefd aan de basis van het haar, zijn dit neten. Neten blijven goed vastzitten aan het haar. Om ze te verwijderen, moet je ze tussen je nagels klemmen en langs het haar laten glijden.

Een andere truc om een luizenbesmetting te bevestigen: gebruik een luizenkam. Maak je haar nat en breng een ontklitconditioner aan. Kam het haar streng voor streng van de wortels tot de punten. Veeg de kam na elke beweging af op een wit papieren servet en kijk of er luizen op zitten.

Hoe weet je of je luizen hebt of roos?

Roos bestaat uit kleine stukjes dode huid (schubben) die zich op de hoofdhuid vormen. Roos en de eieren van luizen (neten) hebben dezelfde kleur (grijsachtig of witachtig) en veroorzaken jeuk en/of irritatie van de hoofdhuid. Ze kunnen dus gemakkelijk met elkaar worden verward. Er zijn echter enkele verschillen die je kunnen helpen ze te onderscheiden:

  • Roos is veel vluchtiger. Het glijdt gemakkelijk langs het haar, terwijl neten zich vasthechten.
  • Roos kan zich op de hoofdhuid en het haar bevinden, terwijl neten alleen aan de basis van het haar zitten.

Behandelingen: hoe kom je van luizen af?

Stap 1: gebruik een anti-luizen product

Anti-luizenproducten worden op droog haar aangebracht. Laat het product enkele minuten inwerken (volg de instructies op de verpakking). Breng het product van de wortel tot de punt aan en masseer de hoofdhuid voor een goede verdeling. Was het haar met een mild shampoo indien nodig en spoel het uit met water.

Na het wassen kun je het haar kammen met een luizenkam (een kam met zeer fijne en stijve tanden, verkrijgbaar bij de apotheek). De kam verwijdert de dode neten die nog goed vastzitten aan het haar.

Een tweede applicatie van het anti-luizenproduct is soms nodig, 7 tot 10 dagen na de eerste applicatie, om de luizen te doden die uit de overgebleven neten zijn gekomen.

Stap 2: controleer het haar

Het is belangrijk om het haar en de hoofdhuid twee dagen na de behandeling te controleren om ervoor te zorgen dat er geen levende luizen of neten meer aanwezig zijn. Als de besmetting nog steeds aanwezig is, voer dan een tweede applicatie uit als aanbevolen door de fabrikant.

Stap 3: gebruik een luizenkam

Gebruik een luizenkam als aanvulling op het anti-luizenproduct. Verdeel het haar in secties en kam voorzichtig door het vochtige en ontklitbare haar. Herhaal de behandeling drie keer en vervolgens twee keer per dag. Maak de kam tussen elke beweging schoon op een wegwerpservet.

Desinfecteer besmette objecten en kleding

Om van hoofdluizen af te komen, is het nodig om kleding en objecten die mogelijk besmet zijn, te wassen: hoeden, sjaals en andere kledingstukken die in contact zijn gekomen met de hoofdhuid en de nek. Was ze op een temperatuur boven de 50°C.

Voor stoffen die niet in de wasmachine kunnen (banken, matrassen, autostoelen, tapijten...), wordt aanbevolen om een speciaal product voor de omgeving te gebruiken om herbesmetting te voorkomen.

Hoe voorkom je dat je luizen krijgt?

  • Inspecteer regelmatig het haar om een eventuele besmetting vroegtijdig te ontdekken en snel een behandeling te starten.
  • Borstel dagelijks het haar en maak het vast als het lang is.
  • Waarschuw je kind dat het geen haaraccessoires, sjaals, hoeden of mutsen met anderen moet delen.

Gerelateerde artikelen