De levenscyclus van een luis

Luizen zijn insecten die zich snel voortplanten en enkele maanden in het haar kunnen blijven. Hier volgt de evolutie van een luis, van het ei tot het volwassen stadium.

De levenscyclus van een luis

Wat is een luis?

De luis is een insect dat zich voedt met menselijk bloed. Men zegt dat het een hematofaag is. Het is 2 tot 4 millimeter groot en heeft zes poten, waarvan de uiteinden scherpe haken hebben. Deze haken stellen de luizen in staat zich aan haar, lichaamshaar en stoffen van kleding vast te houden.

Drie soorten luizen

Er zijn drie soorten luizen:

  • Hoofdluis, die zich snel verspreidt in gemeenschappen en zich vooral in het haar van kinderen tussen de 3 en 10 jaar vestigt.
  • Lichaamsluis, die in vuile kleding leeft. Ze zijn zeldzamer dan hoofdluis.
  • Schaamluis, ook wel morpion genoemd, die seksueel wordt overgedragen.

Kleur van de hoofdluis

De kleur van de hoofdluis varieert afhankelijk van de levensfase en het leeftijd van de luis.

De neten, de eitjes van de luis die een levend embryo bevatten, zijn glanzend en geelachtig tot grijzig van kleur. Ze bevinden zich dicht bij de haarwortels.

Lege neten (na het uitkomen van de eitjes) zijn witachtig, zoals roos. Maar in tegenstelling tot roos, blijven ze goed vastzitten aan het haar dankzij een soort lijm (de cement) die door het vrouwelijke insect wordt geproduceerd.

Volwassen luizen zijn grijs van kleur, wat intenser wordt en naar bruin kan neigen wanneer ze vol bloed zitten.

Hoe voedt de luis zich?

Luizen overleven lange tijd in warme en vochtige omgevingen. Daarom houden hoofdluis ervan zich dicht bij de hoofdhuid te vestigen. Elke drie tot zes uur voedt de luis zich door bloed te zuigen, terwijl het speeksel injecteert. De antigene stoffen in het speeksel van de luis veroorzaken de jeuk op de hoofdhuid in geval van pediculose.

Voortplanting van de luis

Na bevruchting legt een vrouwelijke hoofdluis dagelijks 5 tot 10 eitjes, gedurende 20 tot 30 dagen. De eitjes (neten) blijven aan de wortels van het haar vastzitten. De neten komen na 7 tot 10 dagen uit als nimfen, die meerdere keren vervellen in de 9 tot 15 dagen daarna. Na ongeveer 15 dagen worden de nimfen volwassen luizen. Volwassen luizen kunnen 1 tot 2 maanden op het haar blijven. Hun levensduur is veel korter buiten het hoofd, omdat ze niet langer dan 3 dagen overleven zonder het bloed van een gastheer.

Na het uitkomen van de eitjes kunnen lege neten maandenlang in het haar blijven zitten, maar ze vormen geen risico voor herbesmetting.

Hoe krijg je hoofdluis?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, springen of vliegen luizen niet! Ze kunnen worden overgedragen door direct of indirect contact met een besmette persoon:

  • Van haar naar haar;
  • Via objecten die in contact zijn geweest met de hoofdhuid (haarborstels, kammen, hoeden, sjaals, knuffels…).

Het risico op besmetting blijft zolang de luizen leven, wat 1 tot 2 maanden kan duren.

Hoe weet je of je luizen hebt?

Een luisbesmetting moet worden vermoed als er intense jeuk op de hoofdhuid is, vooral op de nek en de slapen, zowel 's nachts als overdag. Het is echter belangrijk te weten dat pediculose in 40% van de gevallen geen symptomen vertoont.

Er wordt aangenomen dat er een besmetting is wanneer een levende luis wordt aangetroffen in het haar. Het vinden van neten is geen goede indicator voor het vaststellen van pediculose, omdat ze een eerdere besmetting kunnen aangeven die mogelijk niet meer actief is. Zonder microscoop is het moeilijk om levende neten (die een ei bevatten) van lege neten te onderscheiden.

Het is ook niet eenvoudig om levende luizen met het blote oog te zien, omdat deze kleine insecten zich snel verplaatsen (23 cm per minuut). De beste manier om levende luizen te detecteren, is door gebruik te maken van een fijne kam of een speciale luizenkam. Deze techniek is vier keer effectiever en twee keer sneller dan het visuele onderzoek van de hoofdhuid om levende luizen te detecteren.

Maak je haar nat en breng een ontklittende conditioner aan. Kam vervolgens je haar met de luizenkam van de wortels tot de punten. Veeg de kam na elke beweging af op een witte papieren handdoek en kijk of er sporen van luizen zijn (bruine sporen). Volwassen luizen zijn bruin, langwerpig en beweeglijk.

Hoe weet je sinds wanneer je luizen hebt?

Je kunt de besmettingsdatum schatten door de afstand tussen de neten en de hoofdhuid te meten. Wetende dat haar gemiddeld 1 cm per maand groeit, betekent een net die 2 cm van de hoofdhuid afzit dat deze 2 maanden geleden werd gelegd.

Bronnen:

  • "De aanwezigheid van luizen herkennen," Ameli.fr, 27 oktober 2023 (bezocht op 12 april 2024).
  • "Hoofdluisbesmettingen: een klinische update," Canadese Pediatrische Vereniging, 11 januari 2024 (bezocht op 12 april 2024).

Gerelateerde artikelen