Definitie: wat is pediculose?
Pediculose is de besmetting van een persoon met luizen. Luizen zijn bloedzuigende insecten die zich voeden met menselijk bloed. Een besmetting met hoofdluis wordt pediculose van de hoofdhuid genoemd. Een besmetting met schaamluis (ook wel morpionen genoemd) is pediculose van de schaamstreek. Een besmetting met lichaamsluizen is pediculose van het lichaam. Deze drie verschillende soorten pediculose worden veroorzaakt door drie verschillende luizensoorten:
- Pediculose van de hoofdhuid wordt veroorzaakt door Pediculus humanus capitis.
- Pediculose van het lichaam wordt veroorzaakt door Pediculus humanus corporis.
- Pediculose van de schaamstreek wordt veroorzaakt door Phtirius inguinalis.
Symptomen: wat zijn de klinische tekenen van pediculose van de hoofdhuid?
Pediculose van de hoofdhuid
In ongeveer 40% van de gevallen veroorzaakt een besmetting met hoofdluis geen symptomen. Er kan jeuk (pruritus) optreden, vooral achter de oren, bij de slapen en de nek. Deze jeuk verschijnt meestal 2 tot 6 weken na besmetting.
Hoofdluis kan soms ontdekt worden door de verschijning van kleine rode vlekken door uitslag op de nek of een infectie van de hoofdhuid. Bij sommige mensen komt pediculose van de hoofdhuid tot uiting door symptomen die lijken op eczeem, zoals rode, droge plekken met onregelmatige randen. Deze reactie is het gevolg van overgevoeligheid voor de luizen.
Hoofdluis kan ook kleine rode of zelfs blauwe plekken achterlaten op de plek van de beten.
Impetigo, gekarakteriseerd door huidbeschadigingen (door krabben) die geïnfecteerd raken en korstjes vormen, is een mogelijke complicatie van hoofdluis.
Pediculose van het lichaam
Lichaamsluizen veroorzaken jeuk die gepaard gaat met krabbeschadigingen op de rug, in de taille en aan de wortels van de ledematen. Deze beschadigingen kunnen geïnfecteerd raken. Lichaamsluizen leven in kleding en komen alleen op het lichaam om zich te voeden. De diagnose van pediculose van het lichaam wordt gesteld door de kleding te onderzoeken, vooral in de naden. Het is zeldzaam ze op de huid zelf te vinden.
Pediculose van de schaamstreek
Pediculose van de schaamstreek, ook wel phtiriasis genoemd, veroorzaakt jeuk in de schaamstreek, gepaard met krabbeschadigingen. Er is een risico op infectie die inguinale lymfeklierzwelling (opzwellen van de lymfeklieren in de lies) kan veroorzaken. Naast deze symptomen kan de diagnose phtiriasis gesteld worden door het vinden van luizen aan de wortels van de haren: er kunnen kleine grijze tot zwartachtige puntjes worden opgemerkt. Schaamluis is gemakkelijker te vinden dan hoofdluis, omdat ze veel langzamer bewegen.
Wat zijn de oorzaken van pediculose van de hoofdhuid?
Hoofdluis is zeer frequent in gemeenschappen, wat betekent dat het vooral kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar treft. Het is echter belangrijk te weten dat pediculose van de hoofdhuid iedereen kan treffen, zowel kinderen als volwassenen, zelfs “schone” mensen. Het heeft niets te maken met slechte hygiëne. Dit geldt niet voor pediculose van het lichaam, die meestal voorkomt bij mensen in grote armoede (lichaamsluizen houden van zich nestelen in vuile kleding).
Pediculose van de schaamstreek wordt beschouwd als een seksueel overdraagbare infectie (SOA). Het aantal seksuele partners verhogen, vergroot het risico op schaamluis.
Luizen springen niet en kunnen niet vliegen. Ze worden overgedragen door direct contact (huid-op-huid, hoofd-op-hoofd), zelfs kort contact, of door het delen van besmette kleding of voorwerpen.
Behandeling: hoe pediculose van de hoofdhuid behandelen?
Hoe van hoofdluis af te komen?
De eliminatie van hoofdluis vereist het gebruik van lokale producten op de hoofdhuid, evenals het nemen van verschillende hygiënische maatregelen.
Anti-luizen- en netenproducten
De anti-luizen- en netenproducten die beschikbaar zijn in de apotheek of parafarmacie komen in de vorm van lotions, shampoos of sprays. Ze bevatten vaak dimeticon (siliconenolie). Dimeticon is een verstikkend middel dat de luizen en neten verstikt. Het werkt door de ademhalingsopeningen van de luizen te blokkeren. Anti-luizen- en netenproducten op basis van dimeticon zijn meestal effectief na één toepassing. Deze producten hebben het voordeel dat ze geen resistentie veroorzaken en niet giftig zijn, in tegenstelling tot insecticiden.
Hoe te gebruiken?
Voordat u een anti-luizen product uit de drogisterij, apotheek of supermarkt gebruikt, is het belangrijk de gebruiksaanwijzing goed te lezen om de contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, gebruiksmethoden en de duur van de toepassing te volgen.
De producten worden op droog haar aangebracht en moeten enkele minuten inwerken (deze tijd staat op de gebruiksaanwijzing). Breng het product aan zo dicht mogelijk bij de haarwortels en masseer de hoofdhuid goed in om het product gelijkmatig te verdelen. Spoel het daarna uit met water en een milde shampoo indien nodig. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing voor gebruik.
Na het wassen van het haar kunt u het haar kammen met een netenkam (een kam met zeer dichte en stevige tanden). De netenkam verwijdert de dode neten die nog goed aan het haar vastzitten.
Tweede toepassing
Een tweede toepassing is soms nodig 7 tot 10 dagen na de eerste toepassing. Dit helpt de luizen te doden die uit de neten zijn gekomen en die de eerste toepassing hebben overleefd. Het is essentieel om de haardos en de hoofdhuid twee dagen na de tweede toepassing te controleren om er zeker van te zijn dat er geen luizen of neten meer zijn. Als er nog luizen zijn, herhaal dan de twee toepassingen van het anti-luizenproduct.
Raadpleeg uw arts als het gebruik van een anti-luizenproduct niet heeft geholpen om de luizen te elimineren.
Hoe van lichaamsluizen of schaamluis af te komen?
De behandeling van lichaamsluizen gaat via de desinfectie van het linnengoed en beddengoed.
De behandeling van schaamluis is dezelfde als voor hoofdluis. Het wordt ook aanbevolen om alle behaarde gebieden van de romp en dijen te behandelen. Soms is scheren nodig bij een ernstige besmetting met neten. Bij phtiriasis wordt de persoon gevraagd zich te laten testen en behandelen voor mogelijke andere SOA's en om hun kleding, beddengoed en linnengoed te desinfecteren (wassen bij meer dan 60°C en stofzuigen op matrassen).
Als de jeuk ernstig is, kunt u dit met uw arts bespreken. Hij kan antihistaminica of milde corticoïdcrèmes voorschrijven.
Bij pediculose is het belangrijk om de aanwezigheid van luizen bij nauwe contacten te controleren. Als u schaamluis heeft, informeer dan de mensen met wie u seksueel contact hebt gehad in de afgelopen maand zodat zij zich kunnen laten behandelen.
Preventie: hoe pediculose van de hoofdhuid te voorkomen?
U kunt het risico op besmetting met hoofdluis bij uw kind verminderen door hygiënemaatregelen te nemen:
- Controleer regelmatig het haar van uw kind om vroegtijdig een besmetting op te merken en snel een behandeling in te zetten.
- Borstel het haar dagelijks en maak het vast als het lang is.
- Waarschuw uw kind dat het geen haaraccessoires, sjaals, sjaals of hoeden moet delen met andere kinderen.
Schaamluis wordt overgedragen door intiem contact of seksuele betrekkingen. Een condoom beschermt niet tegen schaamluis. Om te voorkomen dat u uw seksuele partners besmet, moet u intiem contact vermijden totdat u en uw partners zijn behandeld.